ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

 

Specialty Coffee Association – Δράση και Όραμα

Ο Specialty Coffee Association (SCA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του καφέ: από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και επεξεργασία του ωμού καφέ, τους εξαγωγείς, τους εμπόρους, τις μεταφορικές εταιρίες, τους εισαγωγείς, τις εταιρίες που καβουρδίζουν και συσκευάζουν, τους κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας και παρασκευής καφέ, μέχρι τους barista οι οποίοι τελικώς παρασκευάζουν το καφέ σε ρόφημα.

Χτισμένος πάνω στα θεμέλια της δύναμης της κοινής γνώσης και της συμμετοχικότητας, ενεργεί ως ενοποιητική δύναμη της βιομηχανίας του καφέ specialty, επενδύοντας στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κύκλου επαγγελματιών που τους συνδέει πάνω από όλα το πάθος για ποιοτικό καφέ.

Ο SCA έχει σαν στόχο την βελτίωση της ποιότητας του καφέ, έχοντας οριοθετήσει το τι σημαίνει Specialty Coffee. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του επαγγελματία και του καταναλωτή. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν τα πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχονται από τους SCA Authorized Trainers.
Τα επιμέρους Chapter κάθε χώρας, ενωμένα αλλά όχι ομοιόμορφα, προάγουν και καλλιεργούν την ποικιλομορφία. Η σημασία της ιδιομορφίας του κάθε τόπου όχι μόνο αναγνωρίζεται αλλά και διαφυλάσσεται με κάθε τρόπο. Μεγάλο όραμα του SCA είναι να καταστήσει την γνώση γύρω από τον καφέ προσβάσιμη σε όλους και να εξομοιώσει τις ευκαιρίες του καθενός για εδραίωση στην παγκόσμια σκηνή.

Αντιπροσωπεύοντας μια παγκόσμια δεξαμενή εμπειρίας και δεξιοτεχνίας, ο SCA είναι τα μέλη του και μαζί με αυτά εργάζεται για ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Ο SCA διενεργεί ερευνητικά προγράμματα, οργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φυτείες και εργοστάσια, καθώς και διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για όλα τα είδη και επαγγέλματα του καφέ. Κάθε χρόνο διοργανώνεται μια μεγάλη έκθεση σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης στην οποία λαμβάνουν χώρα οι παγκόσμιοι διαγωνισμοί καφέ. Αυτά είναι και μερικά από τα πολυάριθμα προνόμια που απολαμβάνουν τα μέλη του ανά τον κόσμο.

 

Specialty Coffee Association – μετά την Eνοποίηση

Πρόσφατα τα μέλη των δύο μεγαλύτερων Οργανισμών γύρω από τον καφέ specialty, του Specialty Coffee Association of America (SCAA) και του Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) ψήφισαν και αποφάσισαν ότι το μέλλον των δύο οργανισμών θα είναι κοινό. Μετά την επίσημη έναρξη των διαδικασιών της ενοποίησης και τα εγκαίνια της νέας εποχής του επονομαζόμενου SCA (Specialty Coffee Association) μερικές σημαντικές αλλαγές έχουν συντελεστεί. Το ηχηρό «ναι» των ψηφοφόρων ήταν κατά πολλούς αναμενόμενο, αφού ήταν ευρέως αποδεκτό ότι οι δύο οργανισμοί είχαν εξ αρχής κοινές αξίες και για χρόνια πορεύονταν παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, με τη συγχώνευση ενισχύεται σημαντικά η επιχειρηματικότητα και οι δεσμοί μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, αφού πλέον οι σχετιζόμενες με τον καφέ εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, αποκτούν έναν πραγματικά διεθνή χαρακτήρα.

Η γνώση γύρω από τον αντικείμενο αρχίζει πραγματικά να συσσωρεύεται και να γιγαντώνεται, αφού ο ισχυρός πλέον SCA δε μπορεί παρά να διαθέτει τα μέσα και τους πόρους για ακαδημαϊκή έρευνα και τελειοποίηση των ενιαίων πια εκπαιδευτικών συστημάτων. Το όραμα της ένωσης είναι η δημιουργία μίας αποτελεσματικής, δυναμικής και αυθεντικής οργάνωσης η οποία θα επαναφέρει τον καφέ speciality εκεί που ανήκει, σε όλο τον κόσμο.

Όλο το έτος 2017 θεωρείται μία μεταβατική περίοδος σε ό,τι αφορά την ενοποίηση SCAΑ και SCAΕ. Το φάσμα των αλλαγών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το λογότυπο, την ενοποίηση των social media των δύο οργανισμών, καθώς και τη δημιουργία ενός ενιαίου ιστότοπου για τον SCA που πρόκειται να είναι πλήρως λειτουργικός από το επόμενο έτος. Ένα ακόμη μεγάλο πρότζεκτ αποτελεί η ενοποίηση της εκπαίδευσης η οποία πρόκειται να συντελεστεί με βραδύτερους ρυθμούς, με αναμενόμενη την πλήρη μετάβαση στα νέα δεδομένα μέχρι τα μέσα του 2017.

Πέραν όμως όλων των απαραίτητων ενεργειών και διαδικασιών προς την ενοποίηση, το μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει ο νέος Οργανισμός είναι η αρμονική συγχώνευση των μελών που αθροιστικά αγγίζει τις 9.500! Για να καταστεί αυτό εφικτό, ένα από τα βασικότερα μελήματα του SCA είναι η διαρκής υποστήριξη των προσπαθειών του εκάστοτε Chapter, έτσι ώστε η ισχυρή πολυεθνική παρουσία να αυξήσει τις ευκαιρίες των μελών να δικτυωθούν κατάλληλα και να αναπτυχθούν σε τοπικό επίπεδο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεσθε την ιστοσελίδα του Specialty Coffee Association: https://sca.coffee/.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟSCA PRESENTATIONΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΩΝ