Εκπαίδευση

Coffee Diploma

scae-coffee-diplomaΤο Coffee Diploma είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα με στόχο να καλύψει τις ανάγκες όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον καφέ. Πρόκειται για ένα ελεγχόμενο και πιστοποιημένο σύστημα του οποίου η διδακτέα ύλη είναι γραμμένη και ενημερώνεται συνεχώς από τα καλύτερα μυαλά στη βιομηχανία του καφέ.

Επιτρέπει στον  επαγγελματία να παρακολουθήσει μαθήματα σε τοποθεσίες και ώρες της επιλογής του, συγκεντρώνοντας πόντους κάθε φορά που περνά μια πιστοποίηση με επιτυχία.

Οι πιστοποιήσεις γίνονται με βάση τόσο τις τεχνικές γνώσεις όσο και τις πρακτικές εξετάσεις.

 

Ενότητες Coffee Diploma

Το ταξίδι του καφέ από το σπόρο στην κούπα χωρίζεται στα ακόλουθα μαθήματα, τα οποία με τη σειρά τους χωρίζονται σε επίπεδα 1 και 2:

Εισαγωγή Καφές (επίπεδο 1 μόνο)

Πράσινος καφές

Ψήσιμο

Αίσθηση και Γευσιγνωσία

Κόψιμο και Φιλτράρισμα

Δεξιότητες Barista

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα σπουδών με όλες τις πληροφορίες για τις ενότητες, τα επίπεδα, τους πόντους και την κοστολόγηση πατήστε εδώ.

 

Introduction to coffee

intro-to-coffee-cds
«Η εισαγωγή στον καφέ» είναι ένα ιδανικό μάθημα για όποιον κάνει τα πρώτα του βήματα στη βιομηχανία του καφέ ή όποιον ενδιαφέρεται για το υπέροχο αυτό ρόφημα. Χαρτογραφεί την πορεία του καφέ από τον τόπο προέλευσής του στην Αιθιοπία μέχρι το κύριο αγαθό που εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο απολαμβάνουν σήμερα. Από την καλλιέργεια των «κερασιών», τη ξήρανση,το καβούρδισμα , την παρασκευή και τέλος την κατανάλωση, η ενότητα αυτή μελετά τη διαδικασία παραγωγής καφέ. Το μάθημα διαρκείας 12 ωρών περιλαμβάνει «δοκιμή δειγμάτων καφέ(coffee cupping)» το οποίο σάς επιτρέπει να γευτείτε τα διάφορα αρώματα καφέ που προσφέρονται.

Green Coffee

green-coffee-cds

Η ενότητα «Πράσινος Καφές» καλύπτει τις βασικές έννοιες σχετικά με τον πράσινο καφέ, από το στάδιο της καλλιέργειας του φυτού, την επεξεργασία, μεταφορά, αποθήκευση μέχρι το άλεσμα. Περιλαμβάνει επίσης τις αρχές της καλλιέργειας καφέ, την επεξεργασία και το άλεσμα του πράσινου καφέ καθώς και τα συμβόλαια πράσινου καφέ και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου.

Η ενότητα «Πράσινος Καφές» μπορεί να διδαχθεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

 1. Βασικό(Foundation) : καλύπτει τις βασικές έννοιες σχετικά με τον πράσινο καφέ, από το στάδιο της καλλιέργειας του φυτού, την επεξεργασία, μεταφορά, αποθήκευση μέχρι το άλεσμα. Περιλαμβάνει μία εισαγωγή στη δοκιμή δειγμάτων καφέ(coffee cupping) και στο άλεσμα του καφέ·

 2. Ενδιάμεσο (Intermediate): εξετάζει με περισσότερη λεπτομέρεια τον πράσινο καφέ, βασίζεται στις κύριες επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτούνται σε καθημερινή βάση από τα άτομα που εργάζονται με τον πράσινο καφέ. Διαιρείται σε τρεις ενότητες: Αρχές καλλιέργειας καφέ και επεξεργασία· Εισαγωγή στο άλεσμα του πράσινου καφέ· Συμβόλαια καφέ και διαχείριση χαρτοφυλακίου πράσινου καφέ·

 3. Επαγγελματικό (Professional): για άτομα που έχουν ήδη εργαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια σε κάποια εργασία που σχετίζεται με τον πράσινο καφέ. Σχετίζεται με τη γνώση που κατακτάται στο ενδιάμεσο επίπεδο και προετοιμάζει τον σπουδαστή για διοικητικές θέσεις εντός της βιομηχανίας. Συνιστάται η καλή γνώση λοιπών ενοτήτων στο Σύστημα Coffee Diploma, ιδιαίτερα οι Αισθητηριακές Ικανότητες και το Καβούρδισμα, για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το επίπεδο αυτό.

Sensory Skills

sensory-skills-cds

Στην ενότητα αυτή καλύπτονται τα βασικά της αισθητηριακής εξέλιξης σε πρακτικό επίπεδο και διαδραστικά. Μελετά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε αυτά που γευόμαστε και πώς να εφαρμόσουμε τη γνώση αυτή εξελίσσοντας παράλληλα τα φυσικά χαρακτηριστικά του καφέ. Προσφέρει βαθύτερη πληροφόρηση στην αναγνώριση της ποικιλίας καφέ, καθώς και μία επισκόπηση του πώς να το εφαρμόσουμε επιχειρηματικά.

Οι αισθητηριακές ικανότητες μπορούν να διδαχθούν σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

 1. Βασικό (Foundation): καλύπτει τα βασικά της αισθητηριακής εξέλιξης σε πρακτικό και διαδραστικό επίπεδο. Μελετά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε αυτά που γευόμαστε και πώς να εφαρμόσουμε τη γνώση αυτή εξελίσσοντας παράλληλα τα φυσικά χαρακτηριστικά του καφέ. Προσφέρει βαθύτερη πληροφόρηση στην αναγνώριση της ποικιλίας καφέ, καθώς και μία επισκόπηση του πώς να το εφαρμόσουμε επιχειρηματικά·

 2. Ενδιάμεσο (Intermediate): ιδανικό για όσους ήδη εργάζονται στον τομέα και θέλουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στις αισθητηριακές ικανότητες. Χωρίζεται σε τρεις ενότητες: πώς γευόμαστε, αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε· απολαμβάνουμε τη διαφορετικότητα του καφέ κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος · τρόπος ανάπτυξης αισθητηριακών ικανοτήτων στην εταιρεία σας·

 3. Επαγγελματικό (Professional): στοχεύει σε άτομα με μεγάλη εμπειρία στη βιομηχανία που επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις του, ώστε να διευθύνουν το τμήμα των αισθητηριακών δεξιοτήτων σε μία επιχείρηση καφέ.

Roasting

roasting-cds

Η ενότητα «Καβούρδισμα» βοηθά στην κατανόηση της διαδικασίας καβουρδίσματος, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου καβουρδίσματος αλλά και του πώς να ελέγχονται αισθητικές παράμετροι του καφέ καβουρδίζοντάς τον ελαφρά ή έντονα. Επιπλέον, το μάθημα αυτό καλύπτει τα ελαττώματα του καβουρδίσματος, τις φυσικές αλλαγές των κόκκων κατά τη διάρκεια αυτού, καθώς και τη διαχείριση του χώρου εργασίας και τη λιτή παραγωγή.

Η ενότητα «Καβούρδισμα» διδάσκεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

 1. Βασικό (Foundation): παρέχει την κατανόηση της διαδικασίας καβουρδίσματος, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου καβουρδίσματος αλλά και του πώς να ελέγχονται αισθητικές παράμετροι του καφέ καβουρδίζοντάς τον ελαφρά ή έντονα·

 2. Ενδιάμεσο (Intermediate): βασίζεται στο παραπάνω επίπεδο και καλύπτει τα ελαττώματα του καβουρδίσματος, τις φυσικές αλλαγές των κόκκων κατά τη διάρκεια αυτού, καθώς και τη διαχείριση του χώρου εργασίας και τη λιτή παραγωγή·

 3. Επαγγελματικό (Professional): διδάσκει τις δεξιότητες και την απαιτούμενη γνώση ενός manager, ο οποίος σχεδιάζει και πραγματοποιεί ελέγχους ποιότητας, δημιουργεί μία σειρά προϊόντων για να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές προτιμήσεις, υπολογίζει τα έξοδα παραγωγής και διασφαλίζει την αποτελεσματικότητας της παραγωγής.

Brewing

brewing-cds

Με τη μελέτη της παρασκευής γίνεται μια εισαγωγή στους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής καφέ, από το Chemex και το σιφόν μέχρι το έξυπνο dripper και τη γαλλική πρέσσα. Επιπλέον, το μάθημα αυτό σάς επιτρέπει να κάνετε πρακτική εξάσκηση μαθαίνοντας να αναλύετε το είδος του κόκκου, να συνδυάζετε τον κόκκο με τη μέθοδο παρασκευής, να υπολογίζετε με επιστημονικό τρόπο την ένταση του καφέ καθώς και να σχεδιάζετε την παραγωγή του.

Η ενότητα «Παρασκευή καφέ» μπορεί να διδαχθεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

 1. Βασικό (Foundation): εισάγει τον αρχάριο στους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής καφέ από το Chemex και το σιφόν μέχρι το έξυπνο dripper και τη γαλλική πρέσσα·
 2. Ενδιάμεσο (Intermediate): πρόκειται για πρακτικό εργαστήριο όπου μπορεί κανείς να μάθει να αναλύει το είδος του κόκκου, να συνδυάζει τον κόκκο με τη μέθοδο παρασκευής και να υπολογίζει με επιστημονικό τρόπο την ένταση του καφέ καθώς και να σχεδιάζετε την παραγωγή του ·
 3. Επαγγελματικό (Professional): ένα βήμα παραπέρα στην επιστημονική γνώση, διδάσκονται ενότητες όπως η επίδραση της θερμοκρασίας στην παρασκευή καφέ, τα επίπεδα οξύτητας κατά τη διάρκεια της παρασκευής, η επίδραση της ποιότητας νερού στην παρασκευή και στο άρωμα καθώς και η κατανόηση του πώς να φτιάξουμε espresso και να τον παρασκευάσουμε με συγκεκριμένο ποσοστό παραγωγής.
Barista Skills

barista-skills-cds

Η ενότητα «Δεξιότητες μπαρίστα» αφορούν άτομα που επικεντρώνονται στις κύριες δεξιότητες που απαιτούνται για τη ρύθμιση της μηχανής άλεσης, την παρασκευή espresso και αφρού καθώς και γάλακτος για cappuccino. Η ενότητα αυτή σάς επιτρέπει να κατανοήσετε καλύτερα τον ίδιο τον καφέ να βασιστείτε στις πρακτικές σας δεξιότητες για την παρασκευή γάλακτος και τον τύπο latte, καθώς την υγιεινή και ασφάλεια, την εξυπηρέτηση πελατών και την επιχειρηματικότητα.

Η ενότητα «Δεξιότητες μπαρίστα» μπορεί να διδαχθεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα:

 1. Βασικό (Foundation): αφορά άτομα που κάνουν τα πρώτα βήματα στη βιομηχανία του καφέ και επικεντρώνονται στις κύριες δεξιότητες που απαιτούνται για τη ρύθμιση της μηχανής άλεσης, την παρασκευή espresso και αφρού καθώς και γάλακτος για cappuccino. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία για το συγκεκριμένο μάθημα·

 2. Ενδιάμεσο (Intermediate): Η ενότητα αυτή σάς επιτρέπει να κατανοήσετε καλύτερα τον ίδιο τον καφέ και να βασιστείτε στις πρακτικές σας δεξιότητες για την παρασκευή γάλακτος και τον τύπο latte, καθώς και την υγιεινή και ασφάλεια, την εξυπηρέτηση πελατών και την επιχειρηματικότητα. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία για το συγκεκριμένο μάθημα·

 3. Επαγγελματικό (professional): κατάλληλο για μπαρίστα με σημαντική εμπειρία που έχουν ήδη ολοκληρώσει το ενδιάμεσο επίπεδο. Χρειάζεται εξίσου επιστημονική και επιχειρηματική προοπτική για την παρασκευή καφέ και ροφημάτων που βασίζονται στον espresso.