Πιστοποίηση Barista

barista-champiosnhip-berne-
Ο SCAE έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα τριών επιπέδων – Certified Barista.

Υπάρχουν πολυάριθμα προγράμματα εκπαίδευσης barista που σας παρέχει απλά ένα δίπλωμα, για τη συμμετοχή σας. Υπάρχουν όμως επίσης ορισμένα προγράμματα, όπου μπορείτε πραγματικά να περάσετε μια δοκιμασία. Το πρόγραμμα του SCAE βασίζεται αποκλειστικά στην εξέταση των δεξιοτήτων σας και των γνώσεων σας. Δεδομένου ότι ο ρόλος του σύγχρονου διεθνούς barista έχει αναπτυχθεί πολύ πέρα από την απλή παρασκευή καφέ σε μια μηχανή εσπρέσο, οι εξετάσεις περιλαμβάνουν, γενικές γνώσεις για τον καφέ, περισσότερες μεθόδους παρασκευής, αλλά και γνώση εξυπηρέτησης πελατών.

Αφού καταβληθεί το τέλος εξέτασης και περάσετε τις εξετάσεις, θα λάβετε ένα διεθνές δίπλωμα υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο SCAE και τον εξεταστή σας. Το όνομά σας θα εισαχθεί στη βάση δεδομένων του SCAE των πιστοποιημένων barista.

Πηγαίνετε στον κατάλογο των φορέων πιστοποίησης εδώ για να δείτε ποιος είναι πλησίον σας. Οι εξουσιοδοτημένοι εκπαιδευτές μπορούν να σας παρέχουν εκπαίδευση και να σας καταρτίσουν κατάλληλα, αν χρειάζεται, για να περάσετε τις εξετάσεις.

Το κόστος των εξετάσεων είναι για τα μέλη του SCAE € 50, € 100 και € 150 (αντίστοιχα για το Basic Barista, Certified Barista και Master Barista). Για τα μη μέλη είναι € 60, € 120 και € 300. Όλα τα τέλη πρέπει να καταβάλλονται εκ των προτέρων, στον εξεταστή ή απευθείας στο SCAE.

barista-level1Επίπεδο 1: SCAE Certified Basic Barista

Αυτό προϋποθέτει ότι έχετε έξι μήνες προϋπηρεσία σε ένα καφέ-μπαρ, εταιρία καφέ, προμηθευτή ή παρόμοια οργάνωση. Η γραπτή εξέταση θα λάβει 60 λεπτά και η πρακτική δοκιμασία, 30 λεπτά. Η γραπτή εξέταση είναι διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες και η πρακτική δοκιμασία θα δοθεί στη δική σας γλώσσα ή με διερμηνέα.

Η γραπτή εξέταση θα περιλαμβάνει τις βασικές γενικές γνώσεις καφέ. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι με κάποιες βασικές γνώσεις βοτανολογίας καφέ, για τις χώρες όπου καλλιεργείται καφές, και για το πώς καφέδες έχουν συλλεχτεί και για την επεξεργασία ως πράσινος καφέ. Θα χρειαστείτε επίσης μερικές βασικές γνώσεις για το καβούρντισμα και το άλεσμα.

Θα πρέπει να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις για όλες τις μεθόδους παρασκευής, και θα πρέπει να είναι σε θέση τόσο να αποδείξετε και να εξηγήσετε πώς κάνουμε καλό καφέ φίλτρου με διάφορες μεθόδους.

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποδείξετε και να εξηγήσετε τι χρειάζεται για να κάνουμε δύο τέλειους εσπρέσο και διάφορα άλλα ροφήματα με βάση τον εσπρέσο.

barista-level2Επίπεδο 2: SCAE Certified Barista

Αφού έχουν περάσει τη δοκιμή επιπέδου 1, και αν έχετε 12 μήνες της σχετικής πρακτικής, μπορείτε να κάνετε την πιστοποίηση του επιπέδου 2 και να γίνετε SCAE Certified Barista, αρκεί να περάσει τις γραπτές και πρακτικές εξετάσεις. Στις γραπτές και πρακτικές εξετάσεις θα πάμε πιο βαθιά μέσα στο χώρο του καφέ, του espresso, της άλεσης, της γευσιγνωσίας, κ.α. Εμείς θα περιμένουμε να γνωρίσετε τον Barista βάση των προτύπων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Θα πρέπει να επιδήξετε τις ικανότητές σας όχι μόνο στη παρασκευή δύο τέλειων εσπρέσο αλλά επιπροσθέτως τεσσάρων cappuccino με Latte Art, επιπλέων ροφήματα με βάση τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς θα περάσετε και τεστ γευσιγνωσίας.

Ο SCAE έχει μια σειρά από Εξουσιοδοτημένους φορείς πιστοποίησης σε όλο τον κόσμο. Αυτοί αναφέρονται στη λίστα του SCAE Authorised Trainners. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους απευθείας για την πιστοποίηση σε επίπεδο 1 και 2

barista-level3Επίπεδο 3: SCAE Certified Master Barista

Ο SCAE Μαστερ Barista ξεκίνησε στο φεστιβάλ καφέ στην Αμβέρσα το Μάιο, 2007.

Θα κερδίσετε τον τίτλο του SCAE Master Barista μέσα από τα επιτεύγματά σας ως Barista. Ο SCAE θα σας παρέχει μια λίστα με τα επιτεύγματα που θα πρέπει να έχετε στο βιογραφικό σας. Θα σας ζητήσει επίσης να υποβάλετε δύο έγγραφα, ένα που να καλύπτει ένα συγκεκριμένο θέμα για τον καφέ και ένα για τον barista. Θα έχετε τουλάχιστον εννέα μήνες για να προετοιμάσετε και να παρουσιάσετε στη συνέχεια, τα επιτεύγματα και τα αποτελέσματά σας σε μια κριτική επιτροπή από τρεις.