Εκπαίδευση

Πιστοποίηση Barista

Ο SCAE έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα τριών επιπέδων – Certified Barista.

Υπάρχουν πολυάριθμα προγράμματα εκπαίδευσης barista που σας παρέχει απλά ένα δίπλωμα, για τη συμμετοχή σας. Υπάρχουν όμως επίσης ορισμένα προγράμματα, όπου μπορείτε πραγματικά να περάσετε μια δοκιμασία. Το πρόγραμμα του SCAE βασίζεται αποκλειστικά στην εξέταση των δεξιοτήτων σας και των γνώσεων σας. Δεδομένου ότι ο ρόλος του σύγχρονου διεθνούς barista έχει αναπτυχθεί πολύ πέρα από την απλή παρασκευή καφέ σε μια μηχανή εσπρέσο, οι εξετάσεις περιλαμβάνουν, γενικές γνώσεις για τον καφέ, περισσότερες μεθόδους παρασκευής, αλλά και γνώση εξυπηρέτησης πελατών.

Αφού καταβληθεί το τέλος εξέτασης και περάσετε τις εξετάσεις, θα λάβετε ένα διεθνές δίπλωμα υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο SCAE και τον εξεταστή σας. Το όνομά σας θα εισαχθεί στη βάση δεδομένων του SCAE των πιστοποιημένων barista.

Πηγαίνετε στον κατάλογο των φορέων πιστοποίησης εδώ για να δείτε ποιος είναι πλησίον σας. Οι εξουσιοδοτημένοι εκπαιδευτές μπορούν να σας παρέχουν εκπαίδευση και να σας καταρτίσουν κατάλληλα, αν χρειάζεται, για να περάσετε τις εξετάσεις.

Το κόστος των εξετάσεων είναι για τα μέλη του SCAE € 50, € 100 και € 150 (αντίστοιχα για το Basic Barista, Certified Barista και Master Barista). Για τα μη μέλη είναι € 60, € 120 και € 300. Όλα τα τέλη πρέπει να καταβάλλονται εκ των προτέρων, στον εξεταστή ή απευθείας στο SCAE.

 

Επίπεδο 1: SCAE Certified Basic Barista

Αυτό προϋποθέτει ότι έχετε έξι μήνες προϋπηρεσία σε ένα καφέ-μπαρ, εταιρία καφέ, προμηθευτή ή παρόμοια οργάνωση. Η γραπτή εξέταση θα λάβει 60 λεπτά και η πρακτική δοκιμασία, 30 λεπτά. Η γραπτή εξέταση είναι διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες και η πρακτική δοκιμασία θα δοθεί στη δική σας γλώσσα ή με διερμηνέα.

Η γραπτή εξέταση θα περιλαμβάνει τις βασικές γενικές γνώσεις καφέ. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι με κάποιες βασικές γνώσεις βοτανολογίας καφέ, για τις χώρες όπου καλλιεργείται καφές, και για το πώς καφέδες έχουν συλλεχτεί και για την επεξεργασία ως πράσινος καφέ. Θα χρειαστείτε επίσης μερικές βασικές γνώσεις για το καβούρντισμα και το άλεσμα.

Θα πρέπει να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις για όλες τις μεθόδους παρασκευής, και θα πρέπει να είναι σε θέση τόσο να αποδείξετε και να εξηγήσετε πώς κάνουμε καλό καφέ φίλτρου με διάφορες μεθόδους.

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποδείξετε και να εξηγήσετε τι χρειάζεται για να κάνουμε δύο τέλειους εσπρέσο και διάφορα άλλα ροφήματα με βάση τον εσπρέσο.

 

Επίπεδο 2: SCAE Certified Barista

Αφού έχουν περάσει τη δοκιμή επιπέδου 1, και αν έχετε 12 μήνες της σχετικής πρακτικής, μπορείτε να κάνετε την πιστοποίηση του επιπέδου 2 και να γίνετε SCAE Certified Barista, αρκεί να περάσει τις γραπτές και πρακτικές εξετάσεις. Στις γραπτές και πρακτικές εξετάσεις θα πάμε πιο βαθιά μέσα στο χώρο του καφέ, του espresso, της άλεσης, της γευσιγνωσίας, κ.α. Εμείς θα περιμένουμε να γνωρίσετε τον Barista βάση των προτύπων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Θα πρέπει να επιδήξετε τις ικανότητές σας όχι μόνο στη παρασκευή δύο τέλειων εσπρέσο αλλά επιπροσθέτως τεσσάρων cappuccino με Latte Art, επιπλέων ροφήματα με βάση τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς θα περάσετε και τεστ γευσιγνωσίας.

Ο SCAE έχει μια σειρά από Εξουσιοδοτημένους φορείς πιστοποίησης σε όλο τον κόσμο. Αυτοί αναφέρονται στη λίστα του SCAE Authorised Trainners. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους απευθείας για την πιστοποίηση σε επίπεδο 1 και 2

Επίπεδο 3: SCAE Certified Master Barista

Ο SCAE Μαστερ Barista ξεκίνησε στο φεστιβάλ καφέ στην Αμβέρσα το Μάιο, 2007.

Θα κερδίσετε τον τίτλο του SCAE Master Barista μέσα από τα επιτεύγματά σας ως Barista. Ο SCAE θα σας παρέχει μια λίστα με τα επιτεύγματα που θα πρέπει να έχετε στο βιογραφικό σας. Θα σας ζητήσει επίσης να υποβάλετε δύο έγγραφα, ένα που να καλύπτει ένα συγκεκριμένο θέμα για τον καφέ και ένα για τον barista. Θα έχετε τουλάχιστον εννέα μήνες για να προετοιμάσετε και να παρουσιάσετε στη συνέχεια, τα επιτεύγματα και τα αποτελέσματά σας σε μια κριτική επιτροπή από τρεις.

[/spb_row]
Gold Cup Programme

Gold Cup

Το πρόγραμμα του Gold Cup είναι ένα ευρωπαϊκό όχημα από τον SCAE για τη βελτίωση του επιπέδου του καφέ φίλτρου που καταναλώνεται στην αγορά. Εξασφαλίζει μια νίκη για τον ψήστη καφέ, μια νίκη για την καφετέρια και νίκη για τον καταναλωτή.

SCAE Gold Cup = Νίκη-Νίκη-Νίκη

Το πρόγραμμα Gold Cup του SCAE προωθεί ένα καλύτερο, μετρήσιμου επιπέδου καφέ φίλτρου. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αναγνώρισης των σεβαστών διεθνώς κανόνων, για την Παρασκευή ενός καφέ φίλτρου.

Το Gold Cup θεσπίζει τα πρότυπα για την εκχύλιση του καφέ, την αναλογία του νερού, την θερμοκρασία φιλτραρίσματος, τον σωστό χρόνο, καθώς και την βελτιστοποίηση, ανάλογα με τα πρότυπα μας, της εξαγωγής και της δύναμης του καφέ.

 

Τα προσεχώς μαθήματα του Gold Cup θα διεξαχθούν:

21 September 2011 Taloumis & Co (23rd klm National Road Athinon – Lamias, 145 65 Agios Stefanos Attikis, Greece) More information Tel +30 210 6218172 / Fax +30 210 6218379.

3 November 2011 Animo BV (Dr A F Philipsweg 47, 9400 AB Assen, The Netherlands) More information c.a.overbeek@zonnet.nl

 

Πως λειτουργεί το Gold Cup.

Ο SCAE Gold Cup χρησιμοποιεί την βιομηχανία να αναλάβει την παρακολούθηση, η οποία συνοδεύεται από αδιάσειστα και καλά τεκμηριωμένη επιστημονικά δεδομένα, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του Gold Cup και να καθιερωθεί ως πρότυπο ποιότητας. Η τέχνη του φιλτραρίσματος. Ποια είναι η τέλεια εκχύλιση?

Brewing DiagramΥπάρχουν στρέμματα χαρτιού που γεμίζουν με τεράστιες ποσότητες καφέ, καφέ συγκεκριμένης προέλευσης, καφέ με διαφορετικά προφίλ ψησίματος, διαφορετικά κοψίματα. Όλα αυτά έχουν τεράστια σημασία για την τελική γεύση του ροφήματος.

Σημαντική είναι και η αλχημεία ή η τέχνη της μετατροπής του κόκκου του καφέ και του νερού σε μια τέλεια κούπα καφέ.

Η τέχνη του φιλτραρίσματος επιτυγχάνεται αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούμε το 18 με 22% του κόκκου του καφέ για την εξαγωγή του, σε περίπου 1,3% του τελικού ροφήματος.

Extraction DiagramΗ σημαντικότερη πτυχή για «το τέλειο φλιτζάνι» είναι η ισορροπία μεταξύ της δύναμης του ροφήματος και της σωστής εξαγωγής των κόκκων του καφέ. Επιστημονικά, υπάρχουν πολλές πτυχές που επηρεάζουν την ποιότητα του καφέ φίλτρου, πιο σημαντικά:

1. Γραμμάρια – Πόση ποσότητα καφέ χρησιμοποιούμε ανά λίτρο νερού.
2. Κόψιμο – Πόσο χοντρό ή λεπτό αλέθουμε τους ψημένους κόκκους καφέ.
3. Χρόνος φιλτραρίσματος – Πόσο διάστημα οι κόκκοι του καφέ είναι σε επαφή με το νερό, για να εξαγουμε το τελικό ρόφημα.
4. Θερμοκρασία – Ποια η σωστή θερμοκρασία του νερού κατά την διάρκεια φιλτραρίσματος.

 

Brewmaster

Για να γίνετε Brewmaster, πρέπει να κάνετε ένα εντατικό μονοήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Το μάθημα του Brewmaster καλύπτει τον καφέ από το κόκκο, μέσα από το καβούρντισμα, άλεσμα, φιλτράρισμα, εκχύλιση και γευσιγνωσία. Το πιο σημαντικό στο μάθημα είναι ότι θα σας εκπαιδεύσει να αξιολογείτε επιστημονικά και να μετράτε την ποιότητα εξαγωγής ενός καφέ φίλτρου. Ο Brewmaster αξιολογήσει αντικειμενικά ένα καφέ φίλτρου κατά τα πρότυπα του Gold Cup.

Coffee Diploma

Το SCAE Coffee Diploma είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα με στόχο να καλύψει τις ανάγκες όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον καφέ. Πρόκειται για ένα ελεγχόμενο και πιστοποιημένο σύστημα του οποίου η διδακτέα ύλη είναι γραμμένη και ενημερώνεται συνεχώς από τα καλύτερα μυαλά στη βιομηχανία του καφέ.

Επιτρέπει στον  επαγγελματία να παρακολουθήσει μαθήματα σε τοποθεσίες και ώρες της επιλογής του, συγκεντρώνοντας πόντους κάθε φορά που περνά μια πιστοποίηση με επιτυχία.

Οι πιστοποιήσεις γίνονται με βάση τόσο τις τεχνικές γνώσεις όσο και τις πρακτικές εξετάσεις.

 

Ενότητες Coffee Diploma

 

Το ταξίδι του καφέ από το σπόρο στην κούπα χωρίζεται στα ακόλουθα μαθήματα, τα οποία με τη σειρά τους χωρίζονται σε επίπεδα 1 και 2:

Εισαγωγή Καφές (επίπεδο 1 μόνο)

Πράσινος καφές

Ψήσιμο

Αίσθηση και Γευσιγνωσία

Κόψιμο και Φιλτράρισμα

Δεξιότητες Barista

Για μια λεπτομερή περιγραφή του περιεχομένου των μαθημάτων ανατρέξτε στο λήψεις προγράμματα σπουδών στοhttp://scae.com/education/coffee-diploma-modules.html.

Σημείων που κατανέμονται ανά πιστοποίηση:

Επίπεδο 1 = 10 πόντοι

Επίπεδο 2 = 25 πόντοι

Μόλις συμπληρωθούν 100 πόντοι, επιδίδεται το SCAE Coffee Diploma.

 

Στην έκθεση ΗΟ.RE.CA ο SCAE Hellas διοργανώνει το πρώτο σεμινάριο του μαθήματος, πράσινος καφές. Για δηλώσεις συμμετοχής στοscaehellas@yahoo.com

Συγγεκριμένα το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 14:00 θα γίνει η παρουσίαση απο τον Alf Kramer.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 14:00 θα γίνουν οι θεωριτικές εξετάσεις.

Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 16:00 θα γίνουν οι πρεκτικές εξετάσεις.