Preliminary Coffee Championships 2023 by Monin

Preliminary Coffee Championships 2023 by

 

Λίγα λόγια για το νέο format των διαγωνισμών.

Για πρώτη φορά ο SCA Greece, θέλοντας να διευρύνει τα μέλη και τις δράσεις του σε όλη την Ελλάδα, θα διοργανώσει περιφερειακά πρωταθλήματα καφέ (preliminary coffee championships) με σκοπό οι νικητές από τις τέσσερις βασικές περιφέρειες της Ελλάδος και οι καλύτεροι 12 συνολικά από όλες τις περιφέρειες (Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη) *[επισυνάπτεται ο χάρτης που περιλαμβάνει τους νομούς που εντάσσονται στις περιφέρειες] να βρεθούν στους τελικούς των πρωταθλημάτων καφέ (Barista, Brewers Cup) που διεξάγονται εδώ και χρόνια στην HORECA.

Στόχος μας είναι ο SCA να αναπτύξει ένα νέο περιφερειακό δίκτυο προβολής σε όλη την Ελλάδα και να προσελκύσει νέους μπαρίστα στους κόλπους του.  Η διοργάνωση των περιφερειακών πρωταθλημάτων θα γίνει υπό την αιγίδα του SCA και σε αυτή θα συμμετέχουν καταρτισμένοι και πιστοποιημένοι κριτές από την Ελλάδα. Τα περιφερειακά πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε χώρους και τοποθεσίες σύμφωνα με τις προδιαγραφές των παγκόσμιων πρωταθλημάτων καφέ (World Coffee Events), τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2022.

Οι διαγωνιζόμενοι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ενεργά μέλη του SCA.

Η επιλογή της περιφέρειας που θα διαγωνιστούν θα γίνει με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

α. του μόνιμου τόπου εργασίας (θα πρέπει να προσκομιστούν ένσημα του τελευταίου 6μήνου)

β. του μόνιμου τόπου κατοικίας (με προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων)

Οι Ελληνες διαγωνιζόμενοι από το εξωτερικό θα έχουν την επιλογή της πιο πρόσφατης μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα ως αποδεικτικό στοιχείο για την επιλογή της περιφέρειας.

Κανονισμοί των πρωταθλημάτων.

Barista

Οι κανονισμοί του πρωταθλήματος Barista θα είναι ίδιοι και σύμφωνα με τα Rules and Regulation του 2022 (όπως περιγράφονται στο (https://worldbaristachampionship.org/rules), ταυτόχρονα με τις αλλαγές που θα ισχύουν για τα περιφερειακά πρωταθλήματα Barista και θα είναι εξής:

  • Ο διαγωνισμός θα αποτελείται από ένα πάνελ 3 κριτών αξιολόγησης: sensory, technical και head.
  • Το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Barista θα διεξαχθεί με 2 sensory judge, 1 technical judge και 1 head judge . Στη σκηνή μπορεί να είναι παρόντες και επιπλέον κριτές (shadow judges) που όμως δεν θα έχουν την δυνατότητα βαθμολογίας.
  • Οι Διαγωνιζόμενοι θα σερβίρουν 2 ροφήματα σε καθεμιά από τις 2 βαθμολογούμενες κατηγορίες  (espresso και milk beverage). Συνολικά σερβίρουν 4 ροφήματα (2 espresso/2 milk beverage), ένα στον καθένα από τους 2 κριτές γευσιγνωσίας, σε διάστημα 7 λεπτών.
  • Σε κάθε διαγωνιζόμενο θα δοθούν 24 λεπτά προετοιμασίας, παρουσίασης και καθαρίσματος της σκηνής που χωρίζεται ακολούθως:

5 minutes Table Set Time
7 minutes Preparation Time
7 minutes Competition/Performance Time
5 minutes Clean-Up Time

  • Η μεγαλύτερη βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος διαγωνιζόμενος είναι (264 βαθμοί) από το σύνολο των βαθμολογιών (2 Sensory Judges, 1 technical Judge)
  • Η παρουσίαση του διαγωνιζόμενου θα είναι προαιρετικά στα Αγγλικά, μιας και το πάνελ το κριτών θα απαρτίζεται υποχρεωτικά από Έλληνες κριτές (Head, Sensory, Technical)
  • Οι πρωταθλητές από τα 4 περιφερειακά πρωταθλήματα, οι 8 υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες από όλα τα πρωταθλήματα σε συγκεντρωτικό rank από όλες τις περιφέρειες και μια wild card (με την υψηλότερη βαθμολογία από την κατηγορία espresso για τον διαγωνιζόμενο από την 13 θέση και κάτω) θα συμπληρώσουν την τελική 13αδα όπου θα παρευρεθή στους τελικούς της Horeca για το πρωτάθλημα Barista.
  • Οι πρωταθλητές των περιφερειών (4) θα κερδίσουν τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής (4 ημερών) για τον τελικό του Barista όπου θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο 2023 στην Horeca (Metropolitan Expo) παράλληλα με ένα χρηματικό voucher των 800€ με πρόσβαση σε ένα Specialty coffee pool* από τα κορυφαία Coffee Roastery στην Ελλάδα.

Brewers Cup

Οι κανονισμοί του πρωταθλήματος Brewers Cup θα είναι ίδιοι και σύμφωνα με τα Rules and Regulation του 2022, όπως περιγράφονται στο (https://worldbaristachampionship.org/rules ), ταυτόχρονα με τις αλλαγές που θα ισχύουν για τα περιφερειακά πρωταθλήματα Brewers Cup και θα είναι εξής:

  • Η παρουσίαση του διαγωνιζόμενου θα είναι προαιρετικά στα Αγγλικά, μιας και το πάνελ το κριτών θα απαρτίζεται υποχρεωτικά από Έλληνες κριτές (1 Head, 2 Sensory judge)
  • Οι διαγωνιζόμενοι θα σερβίρουν 2 ροφήματα καφέ φίλτρου σε διάστημα 8 λεπτών.
  • Οι πρωταθλητές από τα 4 περιφερειακά πρωταθλήματα και οι 8 υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες σε συγκεντρωτικό rank από όλες τις περιφέρειες θα παρευρεθούν στους τελικούς της Horeca για το πρωτάθλημα Brewers Cup Finals.
  • Οι πρωταθλητές θα κερδίσουν τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής (4 ημερών) για τον τελικό του Brewers Cup όπου θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο 2023 στην Horeca (Metropolitan Expo) παράλληλα με ένα χρηματικό voucher των 500€ με πρόσβαση σε ένα Specialty coffee pool* από τα κορυφαία Coffee Roastery στην Ελλάδα.

Τα scoresheets των διαγωνισμών (Barista, Brewers Cup) καθώς και ο γεωγραφικός χάρτης κατανομής των νομών ανά περιφέρεια επισυνάπτονται σε ξεχωριστά αρχεία.

Ημερομηνίες διεξαγωγής πρωταθλημάτων:

Θεσσαλονίκη: 22-23 Οκτωβρίου 2022

Πάτρα: 5-6 Νοέμβριου 2022

Ηράκλειο: 12-13 Νοέμβριου 2022

Αθήνα: 26-27 Νοέμβριου 2022

 

Sca Preliminaries 2023 – Περιφέρειες final version

Greek 2023_Barista_Prelims_Technical_Scoresheet

Greek 2023_Barista_Prelims_Sensory_Scoresheet

Greek 2023_Barista_Prelims_HeadJudge_Scoresheet_v2

Greek 2023_BrewersCup_Prelims_Sensory_Scoresheets

Greek 2023_BrewersCup_Prelims_HeadJudge_Scoresheet

 

* Το Specialty coffee pool θα ανακοινωθεί μετά την λήξη όλων των πρωταθλημάτων και θα αφορά διαγωνιστικούς καφέδες (competition coffees) όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι όσοι θα περάσουν στην τελική φάση των πρωταθλημάτων.

Σύντομα θα έχετε περισσότερες πληροφορίες. 🙂

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Καλή επιτυχία σε όλους.

000