Το World Barista Championship…μέσα από τα μάτια της μαμάς!

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του τελικού του παγκοσμίου πρωταθλήματος Barista για το 2016, ο SCAE Hellas είχε την ευκαιρία να κάνει μια πολύ γλυκιά κουβέντα με τη μαμά του Έλληνα πρωταθλητή Στέφανου Πατεράκη!

Η κυρία Βιβή ταξίδεψε μαζί με τον γιό της και όλη την ομάδα του μέχρι το Δουβλίνο για να ζήσει από κοντά τον παλμό του διαγωνισμού και να σταθεί στο πλευρό του Στέφανου. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να λείπει από αυτή την τόσο σημαντική στιγμή, αφού όπως μας εξήγησε όλο το τελευταίο τρίμηνο πριν το διαγωνισμό, όταν οι προετοιμασία του γιου της βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, η κυρία Βιβή δεν παρέλειπε να επισκέπτεται το χώρο όπου ο Στέφανος έκανε καθημερινά την προπόνησή του για ατελείωτες ώρες, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα!

Εκφράζει πάντα την άποψή της για τις λεπτομέρειες της παρουσίασης, αν και η ίδια συνήθως στέκεται σε τεχνικά και θέματα καθαριότητας, στο πώς δηλαδή η παρουσίαση θα γίνει περισσότερο ελκυστική για τους κριτές, όπως μας είπε η ίδια. Ωστόσο, οι γνώσεις της γύρω από τον καφέ δεν σταματούν εκεί, αφού καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησής μας, η κυρία Βιβή χειριζόταν με άνεση όρους όπως «channeling», «TDS measuring», «speciality coffee», καθώς επίσης γνώριζε και σημαντικούς εκπροσώπους του χώρου!

Η ίδια μάλιστα, πριν μικρό χρονικό διάστημα, είχε την ευκαιρία να κάνει picking, μια εμπειρία που θεωρεί απαραίτητη για οποιονδήποτε θέλει να θεωρείται επαγγελματίας barista.

13507026_10209527829895640_8687907704622824048_n

Ο τριαντάχρονος Στέφανος, ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο χώρο του καφέ στην ηλικία των μόλις δεκατεσσάρων χρόνων «για το χαρτζιλίκι», όπως μας ανέφερε η μητέρα του, στην καφετέρια του θείου του στην Καισαριανή μετά και από δική της παρότρυνση, αφού πρωταρχικός της στόχος ήταν πάντα να μεγαλώσει ένα παιδί που θα πατάει γερά στα δικά του πόδια και θα είναι ανεξάρτητο, όπως μας εξήγησε. Mε πολύ μεράκι και συνεχή επιμόρφωση, το εφηβικό του χόμπι, που τον βοήθησε «να πάρει τον πρώτο του υπολογιστή», κατέληξε να είναι σήμερα το βασικό του επάγγελμα και αυτό που τον έφερε μέχρι το παγκόσμιο πρωτάθλημα πέρσι στο Σιάτλ και φέτος στο Δουβλίνο.

Τα τελευταία χρόνια έχει εμβαθύνει στον speciality coffee, με σημαντική επιρροή να ασκεί σε αυτόν ο «Στέφανος ο μεγάλος»  (Σ.σ. ο Στέφανος Δωματιώτης, είναι θείος, προπονητής και συνάδελφος του Στέφανου Πατεράκη στην εταιρεία Taf όπου εργάζονται τα τελευταία χρόνια). «Μαθαίνουν και οι δύο ένας από τον άλλον, για παράδειγμα, την “κίνηση πιστόλι”, όπως τη λένε μεταξύ τους, που χρησιμοποιεί ο Στεφανάκος για να απλώσει ομοιόμορφα τον καφέ στο group, ο Στέφανος δεν την είχε σκεφτεί παρά την εμπειρία του», είπε η κυρία Βιβή για τη μέθοδο με την οποία ο γιος της συνηθίζει να δουλεύει καθώς φτιάχνει espresso!

STEF2

Ήταν η πρώτη φορά που η ίδια παρακολούθησε από κοντά μια παγκόσμια διοργάνωση, ενώ η αίσθηση που της άφησε ήταν παρόμοια με αυτή που είχε στα εθνικά πρωταθλήματα που διοργανώνει ο SCAE Hellas: «ανάμεικτα συναισθήματα και πριν και μετά, κλαις, γελάς, ξανακλαίς και πολλή αγωνία! Χαίρεσαι για το παιδί σου και για όλα τα παιδιά που διαγωνίζονται, στεναχωριέσαι όταν κάποιο δεν τα καταφέρνει γιατί όταν το ζεις από μέσα ξέρεις πόσο έχει προσπαθήσει για να βρίσκεται εκεί».

Ο ανταγωνισμός και το έντονο κλίμα που υπάρχει στα παρασκήνια κατά την προετοιμασία των διαγωνιζόμενων, είναι αναμενόμενος και καλό να υπάρχει, αφού για την κυρία Βιβή κατά κανόνα στο χώρο του καφέ υπάρχει ευγενής άμιλλα, παρότι οι γνωριμίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για να καθιερωθεί κανείς στο χώρο.

Όπως μας είπε η σούπερ αυτή μαμά, που είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε, η ίδια χαίρεται ιδιαίτερα όταν βλέπει τα νέα παιδιά να συμμετέχουν και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε έγκριτους διαγωνισμούς όπως αυτοί που διοργανώνονται από τα World Coffee Events, γιατί αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την αναγνωρισιμότητα και την επαφή με σημαντικές προσωπικότητες του κλάδου αλλά και για την ουσιαστική και σε βάθος ενασχόληση με το αντικείμενο που απαιτείται για να σε κάνει να ξεχωρίσεις.

Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της όλης διαδικασίας, το να μάθεις να αγωνίζεσαι και να παλεύεις για το στόχο σου, να παθιάζεσαι με τον καφέ σου και να πιστεύεις στα υλικά και στις δυνάμεις σου, με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού να έχει δευτερεύουσα σημασία μπροστά στο μέγεθος της εμπειρίας που αποκομίζεις από τη συμμετοχή σου!

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Βιβή για το χρόνο που μας αφιέρωσε και την όμορφη κουβέντα!

000